HUN | ENG | GER

SZÁSZ ENDRE

/1926-2003/

 

Untitled-2

/Szász Endre:  Önarckép/

Munkácsy Mihály-díjas magyar festő, grafikus, porcelán, látvány-, divat- és ékszertervező, a XX. századi művészeti élet meghatározó, iskolateremtő egyénisége.

 

1926. január 7-én született Csíkszeredában. Édesapja erdélyi származású Szász Béla sebészorvosnak tanult, édesanyja Susenka Erzsébet.

Iskoláit negyedik fél évig Kaposváron, majd Kolozsváron folytatta /közben a II. világháború zajlott/, Marosvásárhelyen érettségizett. Gyermekkorától kezdve természet után rajzolt. Első mestere az akvarellista Bordi András volt. Mentorai voltak: Kós Károly építész géniusz, Szolnay Sándor, Zsögödi-Nagy Imre.Tizenöt évesen megrendezte első kiállítását Marosvásárhelyen. Ott is érettségizett, majd 1946-ban a budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. Szőnyi István és Barcsay Jenő voltak a mesterei. Két és fél év után ott hagyta az iskolát. Képtelen volt eltűrni azt a sablonok közé szorított mozgásteret, amit az akkori tanári kar egy része, s maga a Rákosi rendszer diktált. Már főiskolás korában állást vállalt az MSZMT kulturális osztályán. Ez után „reklámgrafikusként”  dolgozott a Dekorációs Nemzeti Vállalatnál. “Állásokat azért vállaltam, mert korán megnősültem, és két örökbe fogadott gyerekem volt.”

1950-ben statáriális bíróság 10 évre büntette fegyverrejtegetés, koholt vád alapján. Súlyos betegsége következtében egy és fél év után felmentették. Hosszas kórházi lábadozás után ismét a Dekorációs Nemzeti Vállalatnál helyezkedett el.
Rövid idő után az onnan együttesen kilépettkollégáival megalapította az első magyar képzőművész kollektívát, a „József Körúti Alkotóközösséget”, amelynek a vezetője volt. Nem sokkal ez után megalapította a „Nagy Balogh Kollektívát”, majd rövid idő múlva onnan is kilépett, és könyvillusztrációkat készített.

Az 1950-es évek végén és 1960 években több mint 600 könyvet illusztrált. Az ő rézkarcaival, akvarelljeivel, monotípiáival, olaj festményeivel jelentek meg Villon, Ballasi Bálint és Heine versei. Vonalgrafikai stílusa, hosszú időre meghatározta az általános magyar könyvillusztráció jellegét.
1964-ben Omar Khajjám: Rubáiyát című könyve az ő rézkarc illusztrációival a British Museum nemzetközi pályázatán bekerült a világ harminc legszebb könyve közé. Második felesége Horváth Júlia színésznő, fiuk, Endre Áron 1959-ben született. Harmadik felesége Szathmári Magdolna gyártásvezető volt.

A főiskolai évektől kezdve folyamatosan rajzolt és festett. Az 1960-as években dekoratőrként is dolgozott a Magyar Filmgyárban. Díszlet- és látványtervezője az Egri csillagok filmváltozatának, egy rövid jelenetben szerepelt is, ahol szintén festőt alakított.

Műteremben (1968) festők önarcképei

/ Szász Endre műterme: bal oldalon híres festők által készített önarcképek láthatók, a művész ez alapján készített naptárat sajátos stílusban festett portrékkal; jobb oldalon az Egri csillagok című film látványvilágát gazdagító pajzsok /

1965-ben Munkácsy-díjat kapott. A klasszikus mesterek technikájából merítő,  azt szürrealisztikus elemekkel ötvöző festői stílusával széles körben ünnepelt festővé vált.

1964-ben és 1967-ben a budapesti Dürer Teremben, 1964-ben Szegeden, 1965-ben Bulgáriában, 1967-ben Olaszországban és Berlinben, 1969-ben a Derkovits Teremben állította ki alkotásait. Szerepelt több európai fővárosban, az 1960-as Velencei Biennálén, továbbá a brnói, a Sao Paulo-i grafikai biennálékon. Ezeken a tárlatokon rézkarcaival arany, ezüst, bronz-érmeket aratott. Őt magát hosszú ideig nem engedték külföldre. Egy meghívásra magyar állampolgárként ment ki 1971-ben Torontóba. Negyedik felesége Schauermann Ibolyka más néven Lulával, aki csak három hónappal később kapott útlevelet, érkezésekor egy előkészített kiállítási anyag fogadta.

img112

/Szász Endre egyetemistáknak tart előadást egy kanadai egyetemen/

1975-ben átköltözött Los Angelesbe, egy galéria tulajdonos képkereskedő javaslata alapján, akivel már ezt megelőzően jó munka, és szinte baráti kapcsolata alakult ki.
Már Canadában is népszerű, és kedvelt művész volt, Ed Cory menedzselése még tovább növelte a tehetséges alkotó világsikerét. A Szász alkotások gyűjtőtábora egyre nagyobb lett.

Megismerkedett Salvador Dalíval, s közöttük a hosszas párizsi tartózkodásuk alatt barátság alakult ki. Dali meghívta Szászt kiállítani a Figeuras Galériába. Dali menedzsere egy éven keresztül Szászt is menedzselte.

1974-ben a Fehér Ház rendelt tőle egy monumentális alkotást, melynek témája, a vietnámi háború végetvetése. A rendelést nem az akkori elnök, Nixon ajánlására, hanem saját művészi fantáziáján keresztül alkotta meg.